HIT LETOŠNJEGA POLETJA! HLADNI, ZRAČNI IN UDOBNI PROSENI VZGLAVNIKI 10% CENEJE DO KONCA POLETJA!

KAJ JE KAPOK?

Kaj je kapok?
Kapok ali kapokovec se imenuje tropsko drevo in vlakno, ki izvira iz Mehike, raste pa v tropskih gozdovih tudi po ostalih celinah. Znan je tudi kot svilen bombaž ali java bombaž. V osnovi gre za impresivna in zelo velika drevesa, saj lahko v višino zrastejo tudi do 60m, njihova debla pa so debela tudi do treh metrov. Njihova življenjska doba je dolga, saj lahko dočakajo tudi do 300 let. Kapokovec spada med listopadna drevesa. Ko listje odpade in je drevo golo se pojavijo cvetovi. Značilno je tudi to, da drevo ne cveti vsako leto. Nekatera drevesa so tudi 5 do 10 let brez cvetov. Ko pa drevo cveti, se na drevesu pojavi do 4000 cvetov. Če so ti cvetovi oprašeni (najpogosteje jih oprašijo netopirji) bodo rože proizvajale puhasto, bombažu podobno vlakno, ki vsebuje dosti semen. Iz teh vlaken izdelujejo naravno volno imenovano kapok, ki se najpogosteje uporablja za polnjenje blazin in pohištva. Omenjeni cvetovi se pridobivajo z nabiranjem (ali iz dreves ali iz tal) in s tem sama drevesa niso poškodovana. Prav tako je ves proces nastanka cvetov povsem naraven in pri tem niso uporabljeni pesticidi ali podobna sredstva.  Kapok je podoben bombažu, saj sta obe vlakni plodovi s semeni. Sama vlakna so dolga 2 do 4 cm, so sijoča, rumenkasto rjave barve in po sestavi iz mešanice lignina in celuloze. Kapok je naravno biološko razgradljivo vlakno, zelo krhko in se lahko pri obiranju hitro poškodujej. So približno 8-krat lažja od bombaža in so hidrofobna, saj so prevlečena s tanko plastjo nekakšnega naravnega voska (s katerim odbija vodo, odganja insekte in majhne organizme). Kapok vlakna niso primerna za predenje, ker so preveč gladka, spolzka in krhka. S sodobno tehnologijo so uspeli narediti prejo, mešanico kapoka in bombaža. 

Zakaj se kapok uporablja?
V preteklosti se je kapok zaradi lastnosti odbijanja vode, uporabljal za polnjenje rešilnih jopičev. Ker ima kapok dosti pozitivnih lastnosti je vlakno zelo priljubljeno za polnjenje blazin, vendar se je zaradi poliestra njegova uporaba v zadnjih letih močno zmanjšala. Kljub vsemu pa v zadnjih časih doživlja nekakšen preporod zahvaljujoč svojim značilnostim. 
Kapok je označen kot nealergijski in blazine s tem polnilom priporočajo vsem, ki imajo kakšne težave z alergijami. Še posebej priporočljiv je za otroke. Kot je bilo omenjeno, so vlakna zgrajena tako, da odganjajo insekte in druge škodljive mikroorganizme. Zaradi tega v blazini ne bo pršic. Zato je zelo primeren tudi za polnjenje mehkih igrač. Ker so izdelki polnjeni s kapokom zelo trdni, se uporabljajo tudi za polnjenje meditacijskih blazin. Po pranju kapok dobi nazaj prvotno obliko. Se ne zlepi. Lahko se uporabi večkrat, ne da bi se razvile plesni. 


Vzglavniki in blazine polnjen s puhasto kapok prejo, nudijo razkošno mehkobo in sposobnost dezintegratorjev. Kapok plavajoča naravna vlakna se pogosto uporabljajo kot alternativa volni in sintetičnemu lateksu in so popolnoma prilagodljiva. 
Kapok se uporablja tudi za kompostiranje in kot biološko razgradljivo sredstvo, ki zmanjšuje količino odpadkov.
Ker so vlakna oblikovana za razprševanje semena z vetrom, je priporočljivo nositi masko, ko polnimo predmete, kajti vlakna letijo v vse smeri in lahko dražijo pljuča (a le pri polnjenju).

Ali je kapok hipoalergen?
Kapok polnilo je običajno označen kot »hipoalergen«. Na žalost ni urejene zakonodaje, ki bi definirala in uredila uporabo izraza »hipoalergen«.

Previdno - kapok je vnetljiv!
Na žalost je kapok zelo vnetljiv. Če uporabljate vzglavnik ali blazino v bližini ognja, potem kapok ni priporočljivo polnilo. Za vnetljivost je sicer dobro poskrbljeno pri blazinah in vzglavnikih. Zavedati se je potrebno, da so številne tradicionalne posteljnine in izdelki obdelani z res grdo kemikalijo, kot je formaldehid, ki preprečuje gorljivost. 
Ali je vnetljivost kapok preje večje zaskrbljenost, kot zdravstvena izpostavljenost potencialno nevarnim kemikalijam? Zagotovo se strinjate, da je zdravje na prvem mestu, saj kar 1/ 3 življena preživimo (prespimo) na vzglavniku.


 

Našo ponudbo klasičnih vzglavnikov s kapok polnilo smo postavili na stopinčko višje in v liniji prekatnih vzglavnikov Duplex ponudilu tudi Vegan Duplex (s polnilo kapok prejo in ajdovimi luščinami) ter Vegi Duplex (s polnilom kapok preje in pirinimi oluščki) ter eden izmed najmehkejših vzglavnikov in kompaktnih vzgkavnikov Soft Duplex 2 (s polnilom kapok preje in volnene koglice)

Zakaj bonatura?

 • Brez skritih
  stroškov

  Brez skritih stroškov

  Cene vsebujejo DDV in so KONČNE CENE. Pri vsakem izdelku so jasno prikazane neto cene brez DDV in cene z DDV za končnega uporabnika.

 • Brezplačna
  dostava

  Brezplačna dostava

  Za naročilo izdelkov v skupni vrednosti NAD 50,00 €, vam jih dostavimo BREZPLAČNO. Čisto zastonj! Pri nakupu izdelkov DO 50,00 € je strošek dostave 4,0 €. Več v dostava in stroški.

 • Plačilo po
  povzetju

  Plačilo po povzetju

  V kolikor se odločite za plačilo po povzetju, svoj paket plačate kurirju dostavne službe ob prevzemu.

 • Hitra dostava
  do 3 delovne dni

  Hitra dostava do 3 delovne dni

  Naročeni izdelki bodo dostavljeni z dostavno službo DPD ali preko Pošte Slovenije. Naročilo bo dostavljeno najkasneje v roku do 3 delovnih dni od dne oddaje naročila. Če ponudnik ne bo mogel izpolniti svoje obveznosti, bo o tem obvestil kupca. Dostava se izvrši na naslov, ki ga je naročnik-uporabnik navedel ob naročilu.

 • Garancija
  14 dni

  Garancija 14 dni

  Ker imamo zadovoljne naročnike, smo prepričani, da bomo zadovoljili tudi vas. Če pa se slučajno zgodi, da z izdelkom ne boste zadovoljni oz. ne boste dobili izdelka, ki ga pričakujete, ga lahko v 14 DNEH nerabljenega in original zapakiranega vrnete. Več o vračilu izdelkov si preberite v pogoji vračila izdelkov.

 • Enostaven
  nakup

  Enostaven nakup

  Spletni nakup v trgovini kjer je narava doma je čist enostaven. Samo izbereš želene izdelke, jih dodaš v košarico, vpišeš naslov za dostavo in to je to. Za sam nakup registracija ni potrebna. Z registracijo zbiraš listke in kupuješ ceneje. Čist enostavno in hitro!

 • Naravno
  zdravo

  Naravno zdravo

  Izdelki ne vsebujejo kemikalij, sintetičnih snovi ali drugih zdravju škodljivih materialov. Za naše izdelke uporabljamo samo naravne materiale, saj se zavedamo, da je le naravno dovolj dobro za vas.  

Potrebujete pomoč?

Pokličite nas na spodnjo tel.št. 041 961 831

ZAKAJ KUPOVATI NA BONATURA.SI?

Potrebno je izbrati lastnosti produkta

Artikel

je bil uspešno dodan v vašo košarico.

Nadaljuj z nakupovanjem Zaključi nakup

Pravilnik o piškotkih

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje med brskanjem po spletni strani. Nujno potrebni piškotki se shranijo v vašem brskalniku in so nepogrešljivi za osnovno delovanje spletne strani. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb, ki nam pomagajo analizirati in razumeti, kako uporabljate našo spletno stran. Ti piškotki se shranijo v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Te piškotke lahko tudi onemogočite. Vendar pa lahko onemogočenje nekaterih od teh piškotkov vpliva na vašo izkušnjo brskanja.

Nujni - Ti piškotki so bistvenega pomena za pravilno delovanje spletne strani. Ta kategorija vključuje piškotke, ki zagotavljajo osnovne in varnostne funkcije spletne strani. Ti piškotki ne shranjujejo nobenih osebnih podatkov.

Analitika - To so katerikoli piškotki, ki niso nujni za delovanje spletne strani in se uporabljajo posebej za zbiranje osebnih podatkov uporabnikov prek Google Analytics, Google Ads in drugih ugnezdenih vsebin ter jih imenujemo nenujni piškotki.

Potrdi