HIT LETOŠNJEGA POLETJA! HLADNI, ZRAČNI IN UDOBNI PROSENI VZGLAVNIKI 10% CENEJE DO KONCA POLETJA!

KAKOVOSTEN SPANEC IN NESPEČNOST

Pomembno je , da začemo dan po kakovostnem spanju!

Nemirne noči lahko motijo naše vsakdanje življenje

Ljudje preživimo približno tretjino svojega življenja v spanju, kar gledeno na celotni čas življenje ni tako malo. Pomembo se je zavedati, da ta 1/3 vpliva na preostali 2/3 življenja, saj lahko pomanjkanje kakovostnega spanca negativno vpliva na naše vsakdanje življenje in dolgoročno zdravje na številne pomembne načine, kot so:

 • Vpliva na naše splošno dobro počutje in sposobnost za produktivno delo
 • Omejitev naše zmožnosti sprejemanja odločitev in zaustavitev naše pozornosti
 • Vpliva na naše splošno dobro počutje in sposobnost za produktivno delo
 • Povečanje našega tveganja za razvoj bolezni, kot so bolezni srca, možganska kap in sladkorna bolezen
 • Poveča tveganje za kognitivne okvare, kot sta demenca in Alzheimerjeva bolezen

Spanje je poleg zdrave prehrane in vadbe eden od treh ključnih stebrov zdravja in je temelj našega fizičnega, duševnega in družbenega počutja. Ljudje, ki živijo z nespečnostjo, so budni, ko vsi drugi spijo. In izčrpani, ko je preostali svet energičen in aktiven. Pomanjkanje spanja ali spanec slabe kakovosti, lahko naredi dejavnosti naslednjega dne bolj zahtevne, saj lahko zmanjša reakcijski čas, budnost, sposobnost reševanja težav ali pomnjenja stvari. 


Kakšen je kakovosten spanec?

Ko gre za merjenje, kako dobro spimo, se običajno osredotočimo na število ur, ki jih prespimo, vendar sta kakovost našega spanca in vpliv, ki ga ima spanje na naše počutje in delovanje naslednji dan, enako pomembna. Pomanjkanje kakovostnega spanca vpliva na našo sposobnost odločanja in omejuje našo pozornost, kar vpliva tako na naše poklicno kot zasebno življenje.

 • Če želite vedeti ali ste imeli kakovstenspanec, se vprašajte:
 • Kako krepčilen se mi je zdel spanec?
 • Ali se po spanju počutim osvežen?
 • Ali se počutim spočit in pripravljen na izzive življenja do naslednjega spanja?

Medtem ko ti ukrepi nudijo dobre splošne smernice, je pomembno tudi vedeti, da se "kakovosten spanec" razlikuje od osebe do osebe. Vendar vsi potrebujemo spanec in znanstveniki menijo, da je spanec nujen za možgane, da se očistijo, utrdijo spomin, in je fiziološka nuja, ki je enakovredna prehranjevanju in pitju. 


Kaj povzroča moteno spanje?

Pomanjkanje kakovostnega spanca bi lahko pripisali nespečnosti (najpogostejši motnji spanja) in budnosti. Obstajajo različne kategorije nespečnosti, saj je stanje lahko nekaj, kar se zgodi občasno, v določenih časovnih obdobjih ali vztrajno. Ko je vztrajna, je znana kot kronična nespečnost.

Znanstvene raziskave so pokazale, da zdravo stanje budnosti in spanja uravnavata ločena signalna sistema v možganih. Verjame se, da je kronična nespečnost posledica preaktivnega signaliziranja budnosti v možganih, imenovanega tudi "hiperrazburjenost". V bistvu si predstavljajte to kot stikalo za luč – ko je stikalo vklopljeno, se vašim možganom reče, naj ostanejo »aktivni«, in ko je stikalo izklopljeno, vaši možgani vedo, da lahko »počivajo«. Če stikala ne morete preklopiti na izklop, vaši možgani ostanejo aktivni tudi, ko ste utrujeni in poskušate zaspati.

Kaj je kronična nespečnost?

Kronična nespečnost prizadene med 6-10 % odrasle populacije po vsem svetu. Da začnete razumeti ali morda trpite za kronično nespečnostjo, se vprašajte:

1. Ali občutite enega ali več naslednjih simptomov?

 • Težko zaspite?
 • Imate težave s spanjem (pogosto se zbujate ali ne morete zaspati, potem ko se zbudite sredi noči)?
 • Se zbudite pred budilko ali zgodaj zjutraj in ne morete zaspati?

2. Če da, ali doživljate enega ali več teh simptomov vsaj 3 noči na teden?
3. Če da, ali so vaši simptomi trajali vsaj 3 mesece?

Če zgoraj navedeno drži, boste morda želeli obiskati zdravstvenega delavca, da ugotovi, ali imate kronično nespečnost ali drugo motnjo spanja. Kronična nespečnost se zelo razlikuje od kratkotrajnega obdobja slabega spanca. Gre za resno zdravstveno stanje, ki lahko vpliva na fizično in duševno zdravje posameznika.

Ljudje, ki trpijo zaradi kronične nespečnosti, lahko po več nočeh slabega spanja opazijo večjo utrujenost, zmanjšano raven energije, spremembe razpoloženja in kognitivne težave. Prav tako imajo dvakrat večjo verjetnost, da bodo zboleli za depresijo, kot ljudje z normalnimi vzorci spanja. Dolgoročno je kronična nespečnost povezana s številnimi dodatnimi zdravstvenimi zapleti, kot so bolezni srca, možganska kap in sladkorna bolezen. Kronična nespečnost moti tudi poklicno življenje ljudi, zaradi česar so dvakrat pogosteje odsotni z dela kot ljudje brez te bolezni.

Potrebujemo spanec, da lahko pravilno delujemo ves dan, vendar so kljub temu pogoste motnje spanja, kot je kronična nespečnost, nekaj najbolj zapostavljenih zdravstvenih stanj, 
ki jih opazimo v družinski praksi. Zavedati se moramo, da je kronična nespečnost priznana kot legitimno zdravstveno stanje!


Vsakdo si zasluži kakovosten spanec
Znanstveniki nenehno delajo na področju kakovosti spanja in si še naprej prizadevajo za boljše razumevanje znanosti o spanju in kronični motnji nespečnosti.
Verjamemo, da si vsakdo zasluži kakovosten nočni spanec, ne le zato, ker ga potrebujejo vaši možgani, temveč zato, ker se lahko pomanjkanje spanja čez dan izkaže za izziv. 
Čas je, da spremenimo pogled na spanje. To ni nekaj, kar se zgodi ob koncu dneva … Začnite jutri s kakovostnim spanjem.

Za nasvet glede težav s spanjem in več informacij o nespečnosti se posvetujte s svojim zdravnikom.

Zakaj bonatura?

 • Brez skritih
  stroškov

  Brez skritih stroškov

  Cene vsebujejo DDV in so KONČNE CENE. Pri vsakem izdelku so jasno prikazane neto cene brez DDV in cene z DDV za končnega uporabnika.

 • Brezplačna
  dostava

  Brezplačna dostava

  Za naročilo izdelkov v skupni vrednosti NAD 50,00 €, vam jih dostavimo BREZPLAČNO. Čisto zastonj! Pri nakupu izdelkov DO 50,00 € je strošek dostave 4,0 €. Več v dostava in stroški.

 • Plačilo po
  povzetju

  Plačilo po povzetju

  V kolikor se odločite za plačilo po povzetju, svoj paket plačate kurirju dostavne službe ob prevzemu.

 • Hitra dostava
  do 3 delovne dni

  Hitra dostava do 3 delovne dni

  Naročeni izdelki bodo dostavljeni z dostavno službo DPD ali preko Pošte Slovenije. Naročilo bo dostavljeno najkasneje v roku do 3 delovnih dni od dne oddaje naročila. Če ponudnik ne bo mogel izpolniti svoje obveznosti, bo o tem obvestil kupca. Dostava se izvrši na naslov, ki ga je naročnik-uporabnik navedel ob naročilu.

 • Garancija
  14 dni

  Garancija 14 dni

  Ker imamo zadovoljne naročnike, smo prepričani, da bomo zadovoljili tudi vas. Če pa se slučajno zgodi, da z izdelkom ne boste zadovoljni oz. ne boste dobili izdelka, ki ga pričakujete, ga lahko v 14 DNEH nerabljenega in original zapakiranega vrnete. Več o vračilu izdelkov si preberite v pogoji vračila izdelkov.

 • Enostaven
  nakup

  Enostaven nakup

  Spletni nakup v trgovini kjer je narava doma je čist enostaven. Samo izbereš želene izdelke, jih dodaš v košarico, vpišeš naslov za dostavo in to je to. Za sam nakup registracija ni potrebna. Z registracijo zbiraš listke in kupuješ ceneje. Čist enostavno in hitro!

 • Naravno
  zdravo

  Naravno zdravo

  Izdelki ne vsebujejo kemikalij, sintetičnih snovi ali drugih zdravju škodljivih materialov. Za naše izdelke uporabljamo samo naravne materiale, saj se zavedamo, da je le naravno dovolj dobro za vas.  

Potrebujete pomoč?

Pokličite nas na spodnjo tel.št. 041 961 831

ZAKAJ KUPOVATI NA BONATURA.SI?

Potrebno je izbrati lastnosti produkta

Artikel

je bil uspešno dodan v vašo košarico.

Nadaljuj z nakupovanjem Zaključi nakup

Pravilnik o piškotkih

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje med brskanjem po spletni strani. Nujno potrebni piškotki se shranijo v vašem brskalniku in so nepogrešljivi za osnovno delovanje spletne strani. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb, ki nam pomagajo analizirati in razumeti, kako uporabljate našo spletno stran. Ti piškotki se shranijo v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Te piškotke lahko tudi onemogočite. Vendar pa lahko onemogočenje nekaterih od teh piškotkov vpliva na vašo izkušnjo brskanja.

Nujni - Ti piškotki so bistvenega pomena za pravilno delovanje spletne strani. Ta kategorija vključuje piškotke, ki zagotavljajo osnovne in varnostne funkcije spletne strani. Ti piškotki ne shranjujejo nobenih osebnih podatkov.

Analitika - To so katerikoli piškotki, ki niso nujni za delovanje spletne strani in se uporabljajo posebej za zbiranje osebnih podatkov uporabnikov prek Google Analytics, Google Ads in drugih ugnezdenih vsebin ter jih imenujemo nenujni piškotki.

Potrdi