NE SPREGLEJ IZJEMNE PONUDBE 2 ZA CENO 1. NAROČIŠ 1 IZDELEK, PREJMEŠ 2!!!

MOJE SPANJE NA PROSENEM VZGLAVNIKU

Spanje na prosenem vzglavniku in "potopitev" vanj.

Vzglavniki iz prosenih luščin so manj znana alternativa vzglavnikom iz ajde, kot je naš Bonaturin.

Mnogi proso takoj spoznajo zaradi njegovega edinstvenega vonja. V kulinariki je starodavno in cenjeno seme in primarna sestavina večine ptičjih semen. Tako proso kot ajdo gojimo predvsem zaradi hranljivih zrn, ki jih proizvajata.  Luščine so stranski produkt postopka mletja; ostanejo, ko se izloči užitni hranilni del rastline (zdrob). Tukaj pa je predvsem pomemben postopek luščenja. Pri nas luščine ne predstavljalo stranskega produkta, ravno obratno. Luščine morajo biti popolno izluščene, nepolomljene (sicer ne služiju svojemu namenu). In na koncu še dobro očiščene ter termično obdelane.

Sam sem velik ljubitelj blazin, podlog iz ajdovih luščin, vendar pa imam doma za nočni počitek vzglavnik iz prosenih luščin, ki mi je izmed vsej naravnih polnil najbolj všeč. Tako kot moj prvi ajdov vzglavnik sem rabil nekaj dni, da sem se navadil.


Prosene luščine: Težek ali lahek spanec?
Ko sem si napolnil prvi vzglavnik s prosenimi luščinami in je bil videti poln, me je presenetilo, kako lažji se je zdel od mojega ajdovega vzglavnika. Po prvi noči uporabe sem ugotovil, da so ob pritisku glave luščine prosa zdrsnile stran od točke pritiska, kar je povzročilo, da se je prvotna oblika vzglavnika znižala in posledično je nudil manj podpore glavi in vratu. Za kompenzacijo sem dodal več luščin, da sem vzglavnik dopolnil do želene debeline nin dosegel potrebno debelino. Dodatna polnitev, ki je bila potrebna za ustrezno podporo moji glavi in vratu, je izničila moj prvotni vtis, da so prosene luščine bistveno lažje.  Ja, vendar ne veliko, če upoštevam dodatno prostornino, ki je potrebna za udobno vzglavje


 

Mehko in svilnato: Kako je lahko to slabo?
Ker sem bil navajen spati na ajdovi blazini, mi je bilo na začetku malo čudno. Prosene luščin so popolnoma drugačne. Najbolj očitna razlika je v tem, da luščine prosa res popustijo ali se prilagodujo, razlezejo, ko pritisnemo nanje.  Glava se kar pogrezne v vzglavnik/blazino. Občutik svilnate mehkosti. Polnilo-luščine se gladko premikajo in se prilagaja vsakemu pritisku nanje.

Tisti, ki se upirajo zelo trdnemu naravnemu polnilu, se lahko hitreje privadijo na vzglavnik iz prosene luščin kot na vzglavnik iz ajdovih luščin.Tih! Na tem vzglavnikui lahko spim!
Prosene luščine niso le drugačne na otip kot ajdove ai pirine, ampak tudi zvenijo drugače. 
Ajdove luščine ob premikanju oddajajo šelesteč zvok (katerega se sčasoma navadiš in ga več ne zaznavaš), prosene luščine pa so oziroma so bile skoraj neslišne, ko so se premikale (prilagajale) pod mojo glavo. Nikoli me ni motil zvok ajdovih luščin, sem pa to pritožbo/nelagodje slišal od nekaj uporabnikov ajdovih vzglavnikov. 

Navdušenje je bilo veliko, da sem našel nekaj boljšega od svojega ajdovega vzglavnika. 

So pa tudi manjše pomankljivosti. Ali pa tudi ne. Odvisno od vsakega posameznika.

Žal se prosene luščine ne sprijemajo skupaj kot ajdove (zaradi svoje piramidne oblike) in tako vzglavnik ne obdrži obliko. 

Kot sem zgoraj omenil je bilo potrebno dodatni več polnila (več volumna), da se se luščine ne razlezejo preveč in nudijo kompaktnost. Seveda pa je to stvar želja vsakega posmaznika. Bolj kot je napolnjen, višje je vzglavje. Manj kot je napolnjen bolj se luščine razlezejo in večje je udobje. Zato pa imajo Bonaturini vzglavniki, zadrgo, da se polnilo lahko popolnoma prilagodi vsakemu posamezniku!

Prosene luščine so  veliko manjše kot pirine ali ajdove luščine kar se zdi, da med njimi ni dovolj zraka. Morda se res zdi tako in mogoče tudi je, vendar tega ni zaznati. Proseni glavnik je prav tako zračen kot vzglavnik z ajdovimi ali pirinimi luščinami.

Prednosti vzglavnikov s prosenimi luščinami:

 • Proso je lažje od ajde (čeprav ne veliko).
 • Občutek mehkosti in gladkosti. Prijeten svilnat občutek.
 • Brez šumenja – prosene luščine ne zašumijo ob premikanju.


Slabosti prosenih luščin:

 • Prosene luščine se zaradi svoje gladkosti in majhnosti  prej razlezejo, v kolikor je premalo napolnjen. To je predvsem opazno, v kolikor ste vajenih nizkih vzglavnikov (nekaj centimentrov) ali v kolikor veliko spite na trebuhu (kjer potrebujete minimalno podpore).

Če povzamem, je prosenih vzglavnik izjemen. Navdušuje udobnost. Odlična alternativa vsem, ki bi želeli spati na ajdovem vzglavniku, vendar vam je neudoben "pretrd". Za vse, ki imate radi kompaktnost, bolj trdo podpora, pa menim, da je ajdov vzglavnik Bonatura bolj primeren.
Še dobro, da sta si različna, saj imamo ljudje različne spalne potrebe in navade. :)

 

Boštjan

 

Zakaj bonatura?

 • Brez skritih
  stroškov

  Brez skritih stroškov

  Cene vsebujejo DDV in so KONČNE CENE. Pri vsakem izdelku so jasno prikazane neto cene brez DDV in cene z DDV za končnega uporabnika.

 • Brezplačna
  dostava

  Brezplačna dostava

  Za naročilo izdelkov v skupni vrednosti NAD 50,00 €, vam jih dostavimo BREZPLAČNO. Čisto zastonj! Pri nakupu izdelkov DO 50,00 € je strošek dostave 4,0 €. Več v dostava in stroški.

 • Plačilo po
  povzetju

  Plačilo po povzetju

  V kolikor se odločite za plačilo po povzetju, svoj paket plačate kurirju dostavne službe ob prevzemu.

 • Hitra dostava
  do 3 delovne dni

  Hitra dostava do 3 delovne dni

  Naročeni izdelki bodo dostavljeni z dostavno službo DPD ali preko Pošte Slovenije. Naročilo bo dostavljeno najkasneje v roku do 3 delovnih dni od dne oddaje naročila. Če ponudnik ne bo mogel izpolniti svoje obveznosti, bo o tem obvestil kupca. Dostava se izvrši na naslov, ki ga je naročnik-uporabnik navedel ob naročilu.

 • Garancija
  14 dni

  Garancija 14 dni

  Ker imamo zadovoljne naročnike, smo prepričani, da bomo zadovoljili tudi vas. Če pa se slučajno zgodi, da z izdelkom ne boste zadovoljni oz. ne boste dobili izdelka, ki ga pričakujete, ga lahko v 14 DNEH nerabljenega in original zapakiranega vrnete. Več o vračilu izdelkov si preberite v pogoji vračila izdelkov.

 • Enostaven
  nakup

  Enostaven nakup

  Spletni nakup v trgovini kjer je narava doma je čist enostaven. Samo izbereš želene izdelke, jih dodaš v košarico, vpišeš naslov za dostavo in to je to. Za sam nakup registracija ni potrebna. Z registracijo zbiraš listke in kupuješ ceneje. Čist enostavno in hitro!

 • Naravno
  zdravo

  Naravno zdravo

  Izdelki ne vsebujejo kemikalij, sintetičnih snovi ali drugih zdravju škodljivih materialov. Za naše izdelke uporabljamo samo naravne materiale, saj se zavedamo, da je le naravno dovolj dobro za vas.  

Potrebujete pomoč?

Pokličite nas na spodnjo tel.št. 041 961 831

ZAKAJ KUPOVATI NA BONATURA.SI?

Potrebno je izbrati lastnosti produkta

Artikel

je bil uspešno dodan v vašo košarico.

Nadaljuj z nakupovanjem Zaključi nakup

Pravilnik o piškotkih

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje med brskanjem po spletni strani. Nujno potrebni piškotki se shranijo v vašem brskalniku in so nepogrešljivi za osnovno delovanje spletne strani. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb, ki nam pomagajo analizirati in razumeti, kako uporabljate našo spletno stran. Ti piškotki se shranijo v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Te piškotke lahko tudi onemogočite. Vendar pa lahko onemogočenje nekaterih od teh piškotkov vpliva na vašo izkušnjo brskanja.

Nujni - Ti piškotki so bistvenega pomena za pravilno delovanje spletne strani. Ta kategorija vključuje piškotke, ki zagotavljajo osnovne in varnostne funkcije spletne strani. Ti piškotki ne shranjujejo nobenih osebnih podatkov.

Analitika - To so katerikoli piškotki, ki niso nujni za delovanje spletne strani in se uporabljajo posebej za zbiranje osebnih podatkov uporabnikov prek Google Analytics, Google Ads in drugih ugnezdenih vsebin ter jih imenujemo nenujni piškotki.

Potrdi