Prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, se običajno priporoča zaradi njihovih koristnih lastnosti za zdravje. V smernicah Inštituta za prehrano sta zelenjava in sadje na prvem mestu. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča uživanje vsaj 400 g sadja in zelenjave na dan, vključno z njimi v vsakem obroku. Tudi polovica plošče mora biti sestavljena iz sadja in zelenjave. To je posledica njihovega bogastva vitaminov, mineralov, prehranskih vlaknin in številnih koristnih snovi, vključno z rastlinskimi steroli, flavonoidi in drugimi antioksidanti. Njihova prisotnost v prehrani pomaga zagotoviti pravo količino številnih bistvenih hranil.
Povečanje vsebnosti polifenolov, oligosaharidov in vlaknin, tj. sestavin prehrane, bogate s sadjem in zelenjavo, je že dolgo povezano z zmanjšanim tveganjem za kronične bolezni. Epidemiološke študije so pokazale močno povezavo s povečanim vnosom sadja in zelenjave ter zmanjšanim tveganjem za bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, vnetne kožne bolezni, sladkorna bolezen tipa 2 in rak. Številne prednosti te vrste prehrane so tudi posledica interakcije sestavin s črevesno mikrobioto, kjer obogatijo specifične bakterijske vrste in povečajo njihovo raznolikost, s čimer delujejo na presnovne in imunske funkcije telesa.
Zmanjšan vnos sadja in zelenjave je povezan s slabim zdravjem in povečanim tveganjem za nenalezljive bolezni. Po ugotovitvah SZO je bilo v letu 2017 po vsem svetu približno 3,9 milijona smrtnih žrtev posledica slabe prehrane in neustreznega uživanja sadja in zelenjave. Ne smemo pozabiti, da so po poročilu SZO bolezni srca in ožilja vsako leto odgovorne za 31% vseh smrtnih primerov na svetu in so označene kot vodilni vzrok smrti na svetu. Bolezni srca in ožilja so pogosto povezane z nezdravimi prehranjevalnimi vzorci z visoko vsebnostjo predelanih živil z visoko vsebnostjo sladkorjev in soli.
Literatura kaže, da je povečano uživanje sveže zelenjave in sadja povezano z nižjo splošno smrtnostjo in manjšim tveganjem za bolezni srca in ožilja. Študija, izvedena na Švedskem, v kateri je bilo 13 let spremljanih več kot 11.000 ljudi, je pokazala, da je manjša poraba sadja in zelenjave povezana s krajšim preživetjem. Tisti, ki nikoli niso uživali sadja in zelenjave, so v povprečju živeli 3 leta manj in imeli 53% višjo stopnjo umrljivosti kot tisti, ki so zaužili 5 obrokov na dan. Zato je vredno poskrbeti za svojo prehrano zdaj.
Da bi čim dlje uživali v dobrem zdravju, je vredno poseči po sezonski zelenjavi in sadju. Pobirajo se v naravnem vegetacijskem ciklu, torej v času, ko dosežejo polno zrelost in so pripravljene za uživanje. Glede na letni čas se na naših mizah pojavljajo različne zelenjave in sadja. Njihova pridelava v naravnih podnebnih in talnih razmerah zagotavlja najvišjo kakovost in hranilno vrednost.
Pomembno je, da pri nakupovanju izberete zelenjavo z intenzivnimi barvami, čvrstimi in svežimi zelenimi listi. Zelenjava z porumenelimi, nagubanimi listi je lahko stara ali slabo shranjena. Prav tako moramo zagotoviti, da rastline nimajo sledi plesni.
Spomladanska zelenjava, tj. zelenjava, ki je prvič na voljo v tem letnem času, vabi s svojim okusom in barvami. v Sloveniji je sezona spomladanske zelenjave od marca do junija.
Takšna zgodnja zelenjava vključuje:
Mlada, sveža zelenjava nedvomno prinaša raznolikost v spomladansko prehrano in je lep dodatek k meniju. Zelenjava se goji na dva glavna načina: na prostem ali v rastlinjaku. V rastlinjaku se goji toplotno zahtevne plodovke (kumare, paradižnik), saj so v našem podnebju, zgodaj spomladi, še vedno hladni dnevi, z malo sonca. Ti pogoji ne prispevajo k rasti rastlin, zato je treba zanje ustvariti primerno umetno okolje. Toplotno zahtevne plodovke rastejov posebej prilagojenih rastlinjakih, ki zagotavljajo temperaturne pogoje, ustrezno vlažnost in sončno svetlobo, ki spodbujajo rast rastlin.
Sezonska zelenjava in sadje nista le bolj sveža in cenovno dostopna, temveč tudi zagotavljata večje bogastvo okusov in vitaminov. Sestava zelenjave in sadja je odvisna od številnih dejavnikov, vključno s sorto, rastnimi pogoji, npr. temperaturo, dolžino dneva, številom deževnih dni ter zrelostjo v času žetve in skladiščenja.
Vsaka zbirka je drugačna. To je bilo med drugim dokazano na primeru križnice, ki vsebuje glukozinolate. Te sestavine so dobro znane po svojem potencialu za tvorbo koristnih izotiocianata. Pri preučevanju profilov glukozinolatov v zelju, ki se goji v različnih letnih časih, je bilo ugotovljeno, da je zelje, kupljeno v začetku jeseni na prvi datum zbiranja v septembru, imelo višjo koncentracijo izotiocianatov kot tista, kupljena 11 tednov kasneje.
Enako velja za vitamin C, katerega glavni vir v prehrani sta zelenjava in sadje. Razlike v vsebnosti vitamina C v krompirju, špinači, brokoliju in pomarančah so se med letnimi časi zelo razlikovale. Dejanska vsebnost vitamina C v sadju ali zelenjavi, pridobljeni iz določenega vira, kraja ali sezone, se lahko dramatično razlikuje.
Pomladna sezona poleg spomladanske zelenjave ponuja tudi številne dobrote, kot so:
in še več! Konec pomladi je čas jagod, češenj in kosmulje. Zelena listnata zelenjava je bogata s pigmenti, kot sta klorofil in ẞ-karoten. Te sestavine imajo antioksidativne učinke in zmanjšujejo oksidativni stres, zato lahko preprečijo razvoj nekaterih kroničnih bolezni.
Poletje je bogato z zrelimi:
To je najbolj bogata sezona in najboljši čas za sadje! Izkoristimo to obdobje za domače konzerve, ki bodo zagotovo prišle prav pozimi. Zelenjava in sadje, kupljeno v sezoni, se ne izplača le v smislu cene, ampak ker rastline rastejo v naravnih pogojih, so veliko bolj zdrave in ne potrebujejo toliko kemičnih zaščitnih sredstev.
Jesensko obdobje je čas korenovke in kapusnice:
Zelenjava, ki je odlična za jedi za hladne jesenske večere. Obstaja tudi obdobje jabolk, peke jabolčnih pit in cimetovih kompotov.
Razpoložljivost sveže zelenjave pozimi je omejena, vendar nam še vedno ostane korenasta zelenjava, ki se dobro shranjuje v zimskih mesecih. Poleg tega imamo križnico:
in vse marmelade in domače vložnine, narejene poleti.
Eno od tveganj spomladanske zelenjave in uživanja sadja in zelenjave na splošno izven sezone je visoka uporaba pesticidov. Pesticidi se običajno uporabljajo za zaščito rastlin pred različnimi škodljivci in ohranjanje pridelkov. Ocenjuje se, da bi bila tretjina pridelka izgubljena, če ne bi bili uporabljeni pesticidi. Naraščajoče prebivalstvo je problem za kmetijstvo, zato je uporaba pesticidov nujna, ker ščiti pred povečano lakoto v svetu. Če pa se pesticidi uporabljajo na napačen način, so lahko škodljivi tudi za ljudi, živali in okolje. Ostanki pesticidov lahko vplivajo na hormone in človeško plodnost. Zato je tako pomembno pravilno spremljati hrano in kupovati iz zanesljivih virov.
Raziskave hrane so ključnega pomena za oceno, kateri pesticidi so v naši hrani in v kakšnih količinah. Zahvaljujoč njim lahko prepoznamo živilske izdelke, ki najpogosteje vsebujejo ostanke pesticidov. Spremljanje teh snovi je pomembno zaradi njihovih toksičnih učinkov in njihove široke uporabe v kmetijstvu. Zakonodaja EU zahteva, da Evropska agencija za varnost hrane vsako leto oceni raven ostankov pesticidov v živilih. Leta 2022 je 96,3 % od 110.829 analiziranih vzorcev izpolnjevalo standarde, 3,7 % pa je preseglo sprejemljive ravni. Zato je mogoče sklepati, da je splošno tveganje za zdravje potrošnikov v EU majhno, namen priporočil pa je izboljšati nadzorne sisteme in zaščititi potrošnike.
Vendar pa se je vredno zaščititi vnaprej, ena od prednosti izbire sezonske zelenjave in sadja pa je manjše tveganje za pesticide. Med sezono rastline rastejo v naravnih pogojih, kar pogosto pomeni manjšo potrebo po fitofarmacevtskih sredstvih.
Z nakupom izdelkov na lokalnih kmetijah podpiramo kmetijska zemljišča v bližini naše skupnosti. Podpiranje gospodarstva in ustvarjanje delovnih mest spodbuja razvoj lokalnega gospodarstva. Denar, porabljen za lokalne izdelke, ostane v skupnosti, kar pomaga drugim lokalnim podjetjem rasti. Z nakupom neposredno od lokalnih kmetov imamo priložnost izvedeti, kako je bila hrana pridelana in predelana. Kmete lahko vprašamo o uporabljenih metodah, kar nam daje več znanja o poreklu proizvodov in načinu njihove pridelave. Poleg tega lokalno pridelanih proizvodov ni treba tako intenzivno obdelovati z zaščitnimi ukrepi, da bi preživeli dolge prevoze.
Sadje in zelenjava morata biti sestavni del uravnotežene prehrane, ki zagotavlja vitamine, vlaknine, minerale in snovi, ki spodbujajo zdravje. Ne pozabite, da razpoložljivost hrane ne zagotavlja zdrave prehrane; Ključnega pomena je, da jeste živila, bogata z mikrohranili, in se izogibate prekomernemu vnosu kalorij. Redno vključevanje sadja in zelenjave v vašo prehrano je eden najlažjih načinov za izboljšanje zdravja in preprečevanje številnih bolezni. Sezonska zelenjava in sadje je ključ do zdrave, uravnotežene prehrane, ki je v skladu z naravnim ritmom narave. Z uporabo sezonskih izdelkov iz njih izčrpamo maksimalne koristi za zdravje in okus, podpiramo lokalne kmete in skrbimo za okolje. Sezonska hrana je vrnitev h koreninam in zavestna uporaba darov narave.
Cene vsebujejo DDV in so KONČNE CENE. Pri vsakem izdelku so jasno prikazane neto cene brez DDV in cene z DDV za končnega uporabnika.
Za naročilo izdelkov v skupni vrednosti NAD 50,00 €, vam jih dostavimo BREZPLAČNO. Čisto zastonj! Pri nakupu izdelkov DO 50,00 € je strošek dostave 4,0 €. Več v dostava in stroški.
V kolikor se odločite za plačilo po povzetju, svoj paket plačate kurirju dostavne službe ob prevzemu.
Naročeni izdelki bodo dostavljeni z dostavno službo GLS in občasno DPD ter Pošto Slovenije. Naročilo bo dostavljeno najkasneje v roku 2 delovnih dni od dne oddaje naročila. Če ponudnik ne bo mogel izpolniti svoje obveznosti, bo o tem obvestil kupca. Dostava se izvrši na naslov, ki ga je naročnik-uporabnik navedel ob naročilu.
Ker imamo zadovoljne naročnike, smo prepričani, da bomo zadovoljili tudi vas. Če pa se slučajno zgodi, da z izdelkom ne boste zadovoljni oz. ne boste dobili izdelka, ki ga pričakujete, ga lahko vrnete v 14 dneh. Več o vračilu izdelkov si preberite v zavihku Pravica do odstopa od pogodbe.
Spletni nakup v trgovini kjer je narava doma je čist enostaven. Samo izbereš želene izdelke, jih dodaš v košarico, vpišeš naslov za dostavo in izbereš način plačila, ki ti odgovarja. Za sam nakup registracija ni potrebna. Z registracijo zbiraš listke in kupuješ ceneje. Čisto enostavno in hitro!
Izdelki ne vsebujejo kemikalij, sintetičnih snovi ali drugih zdravju škodljivih materialov. Za naše izdelke uporabljamo samo naravne materiale, saj se zavedamo, da je le naravno dovolj dobro za vas.
Cene vsebujejo DDV in so KONČNE CENE. Pri vsakem izdelku so jasno prikazane neto cene brez DDV in cene z DDV za končnega uporabnika.
Za naročilo izdelkov v skupni vrednosti NAD 50,00 €, vam jih dostavimo BREZPLAČNO. Čisto zastonj! Pri nakupu izdelkov DO 50,00 € je strošek dostave 4,0 €. Več v dostava in stroški.
V kolikor se odločite za plačilo po povzetju, svoj paket plačate kurirju dostavne službe ob prevzemu.
Naročeni izdelki bodo dostavljeni z dostavno službo GLS in občasno DPD ter Pošto Slovenije. Naročilo bo dostavljeno najkasneje v roku 2 delovnih dni od dne oddaje naročila. Če ponudnik ne bo mogel izpolniti svoje obveznosti, bo o tem obvestil kupca. Dostava se izvrši na naslov, ki ga je naročnik-uporabnik navedel ob naročilu.
Ker imamo zadovoljne naročnike, smo prepričani, da bomo zadovoljili tudi vas. Če pa se slučajno zgodi, da z izdelkom ne boste zadovoljni oz. ne boste dobili izdelka, ki ga pričakujete, ga lahko vrnete v 14 dneh. Več o vračilu izdelkov si preberite v zavihku Pravica do odstopa od pogodbe.
Spletni nakup v trgovini kjer je narava doma je čist enostaven. Samo izbereš želene izdelke, jih dodaš v košarico, vpišeš naslov za dostavo in izbereš način plačila, ki ti odgovarja. Za sam nakup registracija ni potrebna. Z registracijo zbiraš listke in kupuješ ceneje. Čisto enostavno in hitro!
Izdelki ne vsebujejo kemikalij, sintetičnih snovi ali drugih zdravju škodljivih materialov. Za naše izdelke uporabljamo samo naravne materiale, saj se zavedamo, da je le naravno dovolj dobro za vas.
Potrebno je izbrati lastnosti produkta
Artikel
je bil uspešno dodan v vašo košarico.